автор: Добрин Атанасов

 

Художествено течение развило се през 60-те и 70-те години на ХХ век в САЩ. Идеологът му е Джоузеф Косут. Концептуализмът достига визуалният предел на изкуството, след който произведение не съществува. Това е крайната фаза на процеса на изчистване на изкуството, характерен за модернизма. Развитието на този процес през различните модерни течения, в крайна сметка води до освобождаване от самата творба – до изчезване на материалното произведение въобще.

Концептуализмът е изкуство което приема като работен материал мисълта. Концепцията е тази, която определя структурата на едно представяне. Тя може да бъде изразена чрез есета, записки, хрумвания или рисунки и това да се покаже като творба. Представя се по всякакъв начин, не само рационалната идея, но и работата на мозъка. Приема се, че работата на концептуалиста е да измисля проекта без да го изпълнява, тъй като техническото изпълнение не е идея.

Освен Косут, представители са: Джон Балдасари, Сол Люит, Дейвид Аткинсън, Кристиян Кролоу, Майкъл Болдуин, Бернар Вене и др.

 

Визуални материали

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Добрин Атанасов, 2018